2014-10-22

Последен урок 

Концертна вечер, посветена на 100 години от рождението на  Борис Христов

24 октомври, 17.30 часа, Галерия „Ст.Доспевски“, Зала „Цветан Радулов“

 

new-poster copy.jpg

 

Концертна вечер „Последен урок”, посветена на българския певец Борис Христов и 100-годишнината от рождението му организират Община Пазарджик, Младежки дом – Пазарджик и Художествена галерия „Станислав Доспевски”. Камерният концерт ще се състои на 24.10.2014  в зала „Цветан Радулов” на Художествена галерия „Станислав Доспевски”. Зад организацията на любопитното събитие стои и Музей „Борис Христов”.

Концертната вечер ще бъде осъществена с участието на последния ученик на Б. Христов Пламен Бейков – солист на Държавна опера – Русе, специализирал при него в Българската академия за изкуство и култура в Рим през 1990-91 година и пианистката Божена Петрова – солист-пианист на Русенската филхармония.

Програмата на „Последен урок” съдържа разкази, впечатления и спомени за педагогическите методи и работата на Борис Христов, които Пламен Бейков ще сподели. Те ще бъдат илюстрирани с музикални пиеси, изпълнени според неговите лични препоръки и изисквания. Поради своето съдържание настоящата програма е изключително подходяща както за млади певци, така и за традиционни почитатели на изкуството на прославения български певец.

Списъкът от 17 музикални пиеси включва най-любимите песни на Борис Христов от руските композитори М.Мусоргски, Цезар Кюи, С.Рахманинов, Ал.Гречанинов, също и арии от Глук, Белини, Верди и Росини, които е изпълнявал и чиито интерпретационни особености е преподавал на своя ученик по време на неговото обучение.

Пламен Бейков и Божена Петрова ще предложат и български песни – от миналото, изпълнявани от Борис Христов и новосъздадени –  за Конкурса за написване на нова българска песен за нисък мъжки глас, организиран от Музикален център (Музей) „Борис Христов” – София.

Със съдействието на Музей „Борис Христов” – София и П. Бейков ще бъдат прожектирани малко познати фотографии на Борис Христов, както и негови работни ръкописи.

***

Из биографичните бележки и книги за Борис Христов наднича интересен исторически факт свързващ певеца с нашия град. Навсякъде се споменава за съдебния му стаж  в Пазарджик, който той после продължава в Софийския съд. Ето какво казва неговата приятелка Пенка Касабова в книгата си "Любов и талант", стр. 38:

"През май 1941 година Борис бе назначен за съдебен кандидат в Пазарджик. Много му беше мъчно, че сме разделени. Пишеше ми често все тъжни писма, пропити с най-нежни чувства. Искрени, откровени. От тия писма разбирах, че службата не му е интересна, но той я изпълняваше добросъвестно. Беше дисциплиниран."

 

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход