2014-12-21

Плавни букви  -  Част втора и още нещо

 

Поезията на Весела- явление в литературата

 

Името на Весела Недкова като публицист и поетеса нашумя с есеистичния  сборник  “Делнично и не съвсем”, удостоен през 2009г. със Специалната награда на СБЖ. Дебютът й като поетеса с книгата  “Под кожата на думите”миналата година,  предизвика взрив от емоции и   сред публика , и сред критици .Не бяха малко ласкавите думи за това събитие, което изтръгна  изключителни признания от литературни критици, известни със скептицизма  си  и със своеобразна   алергия към риториката на хвалбите. На премиерата на книгата й известният литературен столичен топ наблюдател Митко Новков, грабнал в последните години не една и две престижни национални награди за критика, възкликна , че в „стиховете на Весела открива музика на вечността”… И това може би не е случайно.   Като филолог и психолог Недкова отлично познава силата и слабостта на думите ,магията им да надникват в сложния  вътрешен свят на съвременния човек. Затова поетесата  ги подбира и подрежда в своите произведения така, че да достигнат до душата на читателя.

            Поезията на Весела  се отличава с ярка образност и богата метафоричност. Тя не се чете на един дъх, а изисква мислене и препрочитане, за да се открият истините за очакването и болката, за разума и чувствата, за делничното и празничното в живота на всеки от нас.

            Новата поетична книга на Весела Недкова “Небесно зелено”съдържа три цикъла  “По ръба на нощта”, “Аз и ти” и “ Отблясъци”, посветени на земното и небесното битие на човека:

бъди готов за другото,

когато смутни пътища

потеглят вездесъщо

из този ден разплитащ се,

в неземната му същност / “Rе”/

Целият свят  сякаш стои отворен пред мъдрия поглед на поетесата. Неочакван и красив е той, изпълнен с омайни мистерии. Тук денят „заплита светлата си юлска прежда/”Летни барабани”/, нощта „присяда по домашни пантофи на прага на сънищата” /”Полет”/, небето „се отдръпва” и  в утрото е “сърцето на магията”. 

В съзвучие с тази природна хармония лирическата героиня жадува за полет, за истински чувства и трепети, неудовлетворена от познатото, баналното, покоя  и неживеенето. По дебеляновски тя намира утеха в спомените “за бряг и дом”, а любовта й е „непреднамерена и непредвидима нова планета”. Единственото истинско нещо в живота обаче остава утехата “оттук до теб”, както и пътеката към себе си.

Запомнящи са истините на Весела Недкова за човека, който пристъпва шеметно, защото „за небето отколе женен е”/”Халосни патрони”/, и за света – просто глина, която докосваме, за да посгреем с топлото й пръстите си и да отминем/”Дъга”/.

“Небесно зелено” е книга предчувствие, но и книга утеха, книга от която имаме нужда, защото носи дух и устрем в днешното бездуховно и забързано време. Тя е нова и истинска, топла и замисляща. Полетът на въображението, мелодията на думите и позитивните поетични послания на авторката са достойно оценени  и от един от най-изявените съвременни поети и издатели  Петър Анастасов,който развълнувано споделя:”В поезията на Весела Недкова прочетох, че “с накуцваща походка замята фусти зимата” ... и разпознах в нея поета. Друг не би могъл да го види и да го каже по този начин.” И е прав.

 Ярки и  преживени лирически послания на поетически глас , който се помни - това са „Плавни букви”.  Талантлива поезия, която ни оставя неутолени . Затова новата  книга на Весела   ще бъде нова наслада за сетивата и ново усещане за потъване  в пътеките на сърцето, които всички ние следваме.

                                   Мата Минчева, Асоциация на филолозите българисти , Димитровград

 


Трябва да инсталирате Adobe Flash, за да може давидите това съдържание.
Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход