2014-06-30


На 11 юли започва конкурсът “Звукът на времето”

 

zvukat.jpg

 

Над 120 млади изпълнители от четири държави ще участват в Международен конкурс за вокална и инструментална музика “Звукът на времето”, който се организира за първи път във Велико Търново от Сдружение “Елита”. Участниците от България, Словения, Македония и Германия ще се изявяват в старата столица от 11 до 13 юли.

Конкурсната програма в първите два дни е с начало 10,30 часа в голямата зала на Община В. Търново, а на 13 юли от 11,00 часа в МДТ “К. Кисимов” ще започне гала концертът.

 Конкурсът ще се проведе под егидата на кмета Даниел Панов и в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. Ще има две категории – за вокална музика и за инструменталисти, а изпълнителите са разпределени в пет възрастови групи, като най-малките са на 5 години. Конкурсът ще има и фестивална част, в която ще участват вокално-инструментални състави от цялата страна и от чужбина. Предвидени са и съпътстващи детски работилници, туристически обиколки на града, открит урок по поп и джаз пеене.

Изпълненията ще бъдат оценяване от 8-членно жури с председател Мими Иванова. В състава му са включени още Развигор Попов, пианистът и джазмен маестро Живко Петров, Звезди от “Ахат”, журналистът от Дарик радио Петко Павлов и др. Над 2000 лв. е наградният фонд под формата на парични и предметни награди. За победителите ще има красиви плакети, а всички изпълнители ще получат грамоти за участие.
Конкурсът се финансира от фирми, компании и частни дарители.
Студио “Елита”, което е основният двигател на музикалното събитие, е създадено преди две години от вокалния педагог Петя Василева. В момента тя подготвя четири групи деца на възраст от 4 до 19 години. Нейните възпитаници са носители на множество награди от престижни музикални конкурси и фестивали. Сред изявените таланти на студиото са 18-годишната Мариета Върбанова и 17-годишната Яна Цанкова, които също ще премерят сили в предстоящия конкурс. Наскоро двете момичета се завърнаха от участие в национален конкурс за млади изпълнители "Морско конче" във Варна. Мариета завоюва първа награда в своята възрастова група, а Яна бе класирана на второ място. Самата Яна е избрана да открие и закрие конкурса “Звукът на времето” с изпълнението на песента на Руслан Мъйнов за Велико Търново. За целта известният певец безвъзмездно е дарил на студио “Елита” инструментала на песента.

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход