2014-06-13

Носителката на Националната литературна награда „Милош Зяпков“ -поетесата Валентина Радинска, гостува в Пазарджик

 

Kirkor_Azarian_book_jubileum_16812.jpg

 

 

На 16 юни /понеделник/ от  17.30 часа в зала “Устрем“ Младежки дом Пазарджик организира среща разговор с поетесата Валентина Радинска.

Жури с председател Никола Иванов удостои с голямата награда от Националния литературен конкурс „Милош Зяпков“ за 2014 година поетесата Валентина Радинска.Тя получи престижното отличие за книгата си „Употреба на свободата“.

Книгата “Употреба на свободата” съдържа стихове, написани през последните няколко години. В тях са засегнати темите за женската съдба и майчинството, за непреходността и безсмъртието на любовта, за смисъла на земния живот и пребиваването ни тук, на Земята.

Валентина Радинска е автор на девет книги със стихове, на изследването “Димчо Дебелянов и Повелителя на вълците” и на сценариите на няколко документални и един телевизионен филм.

В края на 2011 г. издателство “Ентусиаст” издаде книгата ѝ “Ние с Коко.

Крикор Азарян отблизо”, чието второ допълнено издание излезе наскоро.

Тя е съставител на сборника “Крикор Азарян – Алхимия на Играта” . В него са събрани спомени за Човека, Режисьора и Педагога Азарян, написани от негови ученици, колеги, приятели. Той е посветен на 80-годишнината на Азарян, която се навърши на 15 март 2014 г. От прецизно-професионални до смешно-тъжни, спомените са пропити с любов и уважение към големия театрал и като парченца от пъзел реконструират отново неговия образ, за да остане той във времето и за следващите поколения. Какъв беше Коко като човек, как работеше, какво обичаше, какво го отблъскваше – за всичко това ще прочетете в тази книга. Ето какво пише В.Радинска в своя предговор, наречен “Няколко лични думи от съставителя”:

 

               ТОЙ БЕШЕ И МОЙ УЧИТЕЛ

                        Аз не съм била студентка на Крикор Азарян.

Но бях негова ученичка.

Той беше моят Учител по Живот. Водеше ме през лабиринтите му и през трънливите му пътеки с лекотата и мъдростта на магьосник, който притежава вълшебна пръчица. А той имаше такава пръчица  - това беше неговото сърце: най-доброто, най-щедрото и най-голямото сърце на света.

Повече от всичко бих искала да посрещнем този негов 80-годишен юбилей заедно. Но съдбата реши друго. Господ го назначи в Небесния театър.

Чрез спомените в този сборник, посветени на паметта на Азарян-Човека, Режисьора и Учителя, Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме, и за които той, въпреки отсъствието си от физическия свят, продължава да бъде, и завинаги ще остане висок образец и мярка, с които да се съобразяваме по земния си път.

 

“Времена” се нарича сборникът с избрани стихове на В.Радинска. В него са

намерили  място избрани стихове от всички нейни стихосбирки – от

първата- “Към мен върви човек”, излязла през 1979 г. до последната –

“Употреба на свободата”, излязла пред декември 2013 г. Това е едно

цялостно представяне на творчеството на поетесата.           

Валентина Радинска е член на Сдружението на българските писатели и на

българския  ПЕН-център.  Носител е на няколко награди за поезия,

критика и цялостно творчество; за преводите ѝ на поезията на

Марина Цветаева. Нейни стихове са превеждани на всички европейски

езици, а също така и в САЩ и Канада.

Водещ на събитието – литературният критик Никола Иванов.

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход