2014-09-23

 

Танцьорите от „ЧАВДАР” сред фаворитите на Международен фолклорен фестивал в Холандия

 

1h.jpg

 

      След многобройните срещи на състава с българската публика през изтеклия творчески сезон, танцьорите от „Чавдар” имаха невероятната възможност да демострират удивителното си фолклорно изкуство и пред холандската публика в град Одоорн. Фестивалът е международен, с участието на колективи от 16 страни: Аржентина, Армения, България, Коста Рика, Германия, Израел, Италия, Хърватия, Украйна, Парагвай, Полша, Русия, Словения, Испания, Тайван. Домакините се представиха с 5 фолклорни групи.

    „Чавдарци” показаха фолклорните си умения в 8 концерта в рамките на 5-дневния си престой в Холандия. Изпълненията на българските танцьори се очакваха с изключителен интерес. Нашите представители успяха да спечелят заслужените аплодисменти на домакините и гостите на фолклорния празник. ФТС „Чавдар” по мнението на Директора на фестивала и на Кмета на града е сред фаворитите не само на зрителите, но и на организаторите. Специални адмирации пазарджишките артисти получиха и от своите конкуренти и партньори. Блестящите изпълнения заслужено определиха участието в гала-концерта на най-добрите колективи.

 2h.jpg 3h.jpg

     Организацията на форума бе изключително прецизна и добре премислена. Освен в концерти, младежите се състезаваха и в спортни занимателни игри, в които се оказаха отново победители срещу отборите на Аржентина, Словения и Украйна.

В програмата на участието бяха включени и посещения на национални забележителности на гр. Емен. Останахме изключително впечатлени от старинната архитектура на града, в която са запазени древните модели на бита на холандеца и проекции на съвременни архитектурни решения. 

Холандците се оказаха много гостоприемни, добронамерени и лъчезарни хора, отворени към посланията на българското народно изкуство.

     Финален акцент на фестивала бе голямо дефиле по улиците на град Одоорн, съпроводено с пускането на балони с флаговете на всички страни участнички.

  На официалната среща с кмета бяхме почерпени с маринована полусурова херинга, която е национален холандски специалитет.

     Върхов момент на пребиваването ни в Холандия бе организираният пикник от приемните ни семейства с всички нас.  Получи се една чудесна среща на едно огромно семейство,  с което ни беше трудно да се разделим. Удивителен неповторим момент !!!   Дано да имаме и подобни бъдещи срещи на приятелството!!!

7h.jpg

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход