2019-03-22

Витинанка – нека всичко е непринудено като хартия

 

DSC_0062.JPG

Острието на ножчето бавно се спуска по хартията. Срез след срез, сръчни ръце и богато въображение превръщат листа хартия в късчета красота – ефирни и леки дантели от художествени образи. Витинанка – национално украинско изкуство от 16 век, разпространявано в Пловдив от украинката Анна Демянчук – интериорен дизайнер.

           DSC_0400.JPG  DSC_0220.JPG

 

           Запознах се с нея по време на една от работилниците за Витинанка.  Анна никога не е мислила да живее извън родината си, но съдбата я среща с бъдещия ú съпруг по време на проект по Еразъм плюс  и любовта я довежда в България. Щастлива е, че практикува професията си на интериорен дизайнер, а Витинанка е нейното хоби, което държи жива връзката с родината Украйна.

 

     DSC_0221.JPG  DSC_0185.JPG

          Цялата култура на орнаментално изрязани от тънка хартия изделия идва от Китай. В Украйна хората изрязват декоративни елементи и с тях украсяват къщите си и така създават специфичен интериор на традиционното украинско жилище. По принцип украинските къщи са украсени или с рисунки по стените, или с елементи, изрязани от хартия.

„Когато Украйна попада под владение на Русия, всичко това се забранява, защото е изява на култура, по-принцип по-стара от тяхната история и остава само изрязването на снежинки за всички държави на територията на Съветския съюз. Има региони, където влиянието на Съветския съюз е по-слабо и там нашата култура се запазва като традиция. Много са изрязвали за Великден, за Коледа. Младите момичета изрязвали дървото на живота и влагали някакво цвете, което да порасне – т.е. те искали в тях да порасне живот, да забременеят. Ти гледаш тази творба и четеш много повече, отколкото виждаш в символите.“

Темите и вдъхновението на Анна идват от украинската традиция. В Украйна всички знаят какво е Витинанка. За украинците това е вид народно творчество, което се популяризира от майстори, съхранили и развивали традицията. Съвременните изделия изрязани от хартия  се ползват не само за украса на дома. Те се представят и на изложби, допълват интериора на обществени сгради, стават елементи от пощенски картички, календари, декори на театрални постановки. 

 

            DSC_0214.JPG  DSC_0218.JPG

„Витинанка е море от символи на моя народ. Аз изрязвам и за мен това е арт терапия. Изрязвам всяка вечер като се прибера изморена след работа вкъщи.“

В България Анна създава Studio Papir, за да споделя с хората този уникален вид изкуство.

     DSC_0398.JPG  DSC_0091.JPG

 

„Предпочитам да работя с млади хора, деца. Те са отворени към други хора и при тях няма рамки, няма ограничения каквито има при по-възрастните, които са в резултат на историческа обремененост от схващания, налагани преди време.“

Интересът на младите хора и децата към Витинанка е голям. Уникалното изкуство увлича и е предизвикателство за творческото въображение. В края на работилницата към децата се присъединяват и майките, успяват да направят по няколко среза, достатъчни да запалят в тях любопитството и желанието да създадат нещо красиво.

     DSC_0349.JPG  DSC_0420.JPG

 

Анна работи на река Марица. Водата като цяло присъства в творческите ú проекти, но тя не ú дава определено име в творбите си. Водата просто е стихия. А за Марица смята, че сме ú длъжници и трябва повече да се грижим за нея.

Дизайнерката вярва в изкуството и има зад гърба си повече от 15 изложби, четири от които  - самостоятелни. Творческата ú мечта е да създаде качествена галерия. Да бъде като дизайнерски офис и да предлага картини към интериорните решения – не само нейни, но и на художници, които харесва.

 Времето на работилницата изтича. Следва снимка с участниците и сбогуване с продължение – „Ще се видим пак…“

 

DSC_0483.JPG

Маришки истории – проект „Реката“

ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА  СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход