2019-12-11

Реката и водата винаги е била в мен и в нас…

 

IMG_9434.JPG

 

Димитровград ни изненадва приятно с наситената си майска зеленина.

Разхождаме се в един от трите парка  разположен върху разкошна речна тераса – Парк Марица. Той свързва централната градска част с река Марица.

Там близо до реката е ателието на керамика Ивайло Господинов. Той и съпругата му Антоанета развиват интереса и хобито си до успешни авторски керамични изделия под името „Калиниа“.

Ивайло започва живо да се интересува от керамика при един кръстопът в живота си. Докато работи в зоомагазин, където зареждат амфори за аквариуми, той решава, че би могъл да създава такива фигури от глина. Отива при местния грънчар в Димитровград, заема глина от него и започва да експериментира. Брат му, който е художник, го приютява в своето ателие. И оказва творческа и идейна помощ в новото му начинание.

В осъществяване на новото вдъхновение и цел започва да издирва всеки работил във фабрика или учил керамика и да го разпитва как се прави.

В с. Крепост все още съществува семейна керамична работилница, където бай Кольо, както го нарича Ивайло, разполага с грънчарско колело. „Неусетно се забърках в чиракуването. Помагах на бай Кольо, докато усвоявам занаята и работя върху своите идеи. Впоследствие придобих техника и станах по-сръчен“.

В работата си залагат на екологични материали и естествени природни суровини. Ивайло споделя, че винаги си представя къде ще стоят изделията им. „Естествените материали много трудно се комбинират. Придържаме се към нашето чувство за уют и естетика по отношение на идеите. Почитаме традициите, но винаги добавяме нещо свое. А идеите черпим от начина си на живот, от мечите си, от това, което искаме да виждаме като среда около нас. Влагаме искреност и се надяваме да личи настроението, което сме вложили в изделието.“

Ивайло има интерес и към социални проекти и работа с деца. Преди години Народно читалище „Марица–2008“ в с. Райново с ръководител Митко Желязков решава да създаде проект, свързан с предаване на занаята и обучение на деца и младежи от региона. Ивайло Господинов се заема с обучението им. „Децата бяха търпеливи и упорити докато усвояваха тънкостите при работа с глина”, разказва той. Освен моделиране, младите хора се учат и на оформяне на глината, работа с грънчарското колело, печене и оцветяване. Резултатът от техния труд се вижда в множеството изработени сувенири. „Тези проекти бяха много ценни за мене и работата с децата е много важен елемент от работата ми. Това ме обогатява и ме връща към детските години. Децата имат нужда да научат такива неща от нас.“

Как чувства връзката си с реката? „Като малък съм ходил за риба там, къпали сме се там, къмпингували сме. Реката е задължителен елемент от живота ми. Аз ходя там когато искам да си изчистя мислите. Често се разхождам. Рибата като форма и идея винаги ми е била в главата През годините съм изработвал много керамични риби. Изработвал съм съдове за аквариуми. Реката и водата винаги е била в мен и в нас.“

 

Маришки истории – проект „Реката“

ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА  СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход