Къща за музикални вълшебства „Дивизи“

 

27336354_1821764467856887_3328173331253085004_n.jpg

 

„Може да ме намерите в Барабана на Капана“ – така Десислава Гюзелева, музикален педагог по ударни инструменти, се раздели с нас преди няколко месеца, когато се премести да живее в Пловдив, където работи в операта от доста време. Прозвуча интригуващо.  Решихме да разберем какво има в Барабана на Капана и открихме Къща за музикални вълшебства „Дивизи“. На 1 октомври 2018 година музикалната къща ще стане на 2 години.  

IMG_1393.JPG  IMG_1400.JPG

За идеята, създаването и целите, които си поставят разговаряхме с Албена Бяндова – артмениджър на организацията.  През 2015 година музиканти от операта решават да  направят детски студия „В стаята на госпожа Опера“. Целта е, когато родителите отидат на спектакъл, да могат някъде да оставят децата си и в това време те да имат музикални занимания. Идеята да обхванат по-малки деца – 4-5 годишни, е много успешна. Бързо набира популярност и „Музика за мъници“ под ръководството на Снежана Илинова, където се занимават с деца до 3-годишна възраст. Хората започват да водят децата си без това да е свързано с посещение на някакъв спектакъл. По технически причини детските музикални занимания в операта са прекратени, но родителите продължават да ги търсят. Музикантите решават да преродят първоначалната си идея в някаква алтернатива, да направят отделен клуб.

В Пловдив възможностите за подобни образователни занимания на деца с музика са ограничени, а за малки деца, до 3-годишна възраст, почти няма.

И така Барабана на Капана приютява малките таланти. Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ става факт и с предлаганите занимания помага за музикалното възпитание на децата от най-ранна възраст.

Не се страхуват от конкуренция, защото Пловдив е голям град и има много деца - стига родителите им да са убедени, че тези занимания са важни за интелектуалното и емоционално развитие на децата.  Като артмениджър Албена разчита основно на екипа от доказани професионалисти, които водят заниманията и на качеството, което предлагат.

Целта им не е музикално училище, а да дадат една по-богата обща музикална култура на децата.  В „Музикален биберон“ и „Музика за мъници“ Снежана Илинова и Стела Консулова водят групови занимания за деца до 3 години.

IMG_1378.JPG  IMG_1370.JPG

Заниманията  се провеждат с активното участие на майките.  С движения, със звуци и игри децата се въвеждат в света на класическата музика. Ритъм – помага за концентрацията, активно движение и мелодия – носи смисъл с емоционален заряд – това са трите компонента, върху които се градят груповите занимания по музика.

IMG_1386.JPG  IMG_1380.JPG

Всичко е под формата на игри, в които децата участват. С помощта на  иновативни методи на обучение в заниманията се включват  различни нови технологии например   електронното устройство, което позволява децата да свирят на кутийки пълни с вода, да превръщат банани, ябълки и най- различни неща от бита в свирещи предмети.

fagot.jpg corna.jpg

Децата се запознават наживо с различни музикални инструменти от симфоничния оркестър, като всяко едно може да пипне инструмента и да се опита да произведе звук с него.

Диана Петкова – Доктор по методика за обучение по музика, работи с деца на възраст от 4 до 7 години.  В „Приключение по ноти“ по интерактивен начин децата учат нотите и получават първоначална представа за нотопис. В „Музикални приключения“ се запознават с различни композитори.

IMG_1391.JPG  2018-02-19 18.59.58.jpg

Всеизвестен е фактът, че за правилното формиране на детето, музиката има голямо значение. Диана Петкова ни помага да разберем защо децата емоционално реагират много добре на музиката:  „Всичко се случва в абсолютно движение. Децата емоционално пресъздават това, което чуват в музиката. Всичко около нас е ритъм, поставен в някаква рамка и детето свиква да отговаря на тази рамка.  А мелодията съдържа мисъл, която носи емоционален заряд и така детето слуша многопластово, успоредно с това се и движи. В крайна сметка то преживява емоционално творческия процес и става много по-креативно. Динамиката и движението карат децата да се чувстват комфортно, когато се занимават с музика.“

2016-12-28 17.32.35.jpg 18342216_1147433068719402_8502743455686567576_n.jpg

Преподавателите в Къща за музикални вълшебства „Дивизи“ са действащи музиканти. Освен че преподават, те са и на сцената. А едва ли има нещо по-вдъхновяващо за учениците от това, да присъстват на концертите на своите учители. И децата влизат в концертните зали. Чувстват се удобно и не им е скучно на симфоничен концерт. Понякога посещават и опери. Постепенно у тях се изгражда  музикална култура.  Не закъснява и признанието на родителите, че покрай децата и те започват да ходят на симфонични концерти и опера и да се образоват музикално.

И така от най-ранна възраст децата реагират на класическата музика, когато е поднесена по подходящ начин.

IMG_1369.JPG DSC_0017.JPG

Натрупаните знания и умения в груповите занимания по музика са добра основа за следващите стъпки – солфеж и обучение на инструмент.

„Имаме група от около десет деца, които са с нас от самото начало“ – похвали се Албена Бяндова.  Това са децата, които изучават различни инструменти: пиано при Диана Петкова, цигулка при Албена Бяндова, ударни инструменти при Десислава Гюзелева, блокфлейта и солфеж при Илка Пенчева и китара при Даяна Рачева.

В момента около 25 деца се занимават сериозно с ударни инструменти, пиано, цигулка, блокфлейта и китара. Гордост и за децата и за преподавателите са седемте концерта в рамките на една година  - участие във всеки Капана фест, както и концерти в Зала „Тракарт“ и Дом на културата „Борис Христов“. В края на учебната година им предстои и участие в първите конкурси.

Към нас се приближи баща с малко момченце -  нов участник в груповите занимания по музика…

 

Маришки истории – проект „Реката“

ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА  СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход