2018-07-30

История за един успешен българин

 

Винаги усмихнат, добронамерен, позитивен.  Така най-общо бих описала Ивайло Иванов – млад мъж, роден в Стамболийски, получил висшето си образование в Пловдив, живее и работи в Пазарджик.

 

IMG_1356.JPG  IMG_1365.JPG

 

„Съзнателно или несъзнателно водата ме е привличала и с магнитна сила не ми е давала шанс да се отдалеча от нея.

През детските години горещите летни дни прекарвахме по бреговете на река Марица. Плувахме безгрижно, правихме пикник, забавлявахме се и се радвахме, когато реката беше близо до нас.

Пловдив ми даде знания и умения да се справям в живота както в личен, така и в професионален план.

Пазарджик за мен беше страхотна възможност за живеене и ми вдъхваше надежда за бъдещето.“

Начална училищна педагогика, социална приложна психология, съдебна психология, журналистика и връзки с обществеността - образование  насочено към работа с хора и предоставяне на услуги в полза на обществото.  Дипломите за Ивайло са само лист хартия, която е получил в дадено учебно заведение. По-важното е какво е взел като знания и умения, какви компетенции е придобил по време на обучението си. Аз бих добавила, че за  работата с хора е необходимо и едно голямо сърце, преизпълнено с любов и желание да предадеш знания и умения и да мотивираш хората да работят за израстването си като личности.

Психолог в Център за обществена подкрепа – Пазарджик, психолог в  Ресурсен център за деца със специални потребности, където помага за адаптацията, социализацията и рехабилитацията на деца в неравностойно положение. И така до 2009 година, когато открива програмата Младежта в действие и става доброволец в Португалия, където  работи в помощ и подкрепа на деца и ученици в риск.  Доброволчеството го запалва и му показа нови възможности. Иска му се да развива дейности, които да мотивират младите хора на Пазарджик да опитат и те от преживяването да бъдеш доброволец, да трупаш знания, умения и компетенции като работиш в полза на обществото,  да пътуваш и да преоткриваш нови светове, да създаваш нови приятелства и да се изграждаш като активна личност.

 

DSC_0046.JPG  DSC_0045.JPG

 

През 2010 година създадената от Ивайло организация с нестопанска цел Сдружение „Фокус – Европейски център за развитие“ стартира дейността си с малки местни инициативи.  Много скоро  започват да посрещат доброволци от различни краища на света с идеята и мисията да повишат благосъстоянието на местното население и най-вече на маргинализирани групи от общността. Доброволците работят в Дневен център за хора с увреждания и  Дневен център за деца с увреждания „Вяра, Надежда и Любов“. Те са в подкрепа на социалните работници и трудотерапевтите.

За изминалите 8 години организацията е посрещнала  на територията на град Пазарджик 280 доброволци и е изпратила 140 младежи като доброволци  в различни страни по света.

Попадам на работна среща в Сдружение „Фокус“. В залата има около 15 младежи и девойки от различни страни – Франция, Италия, Испания, Турция. И всички бяха заразени от ведрото настроение на Ивайло, с широко усмихнати лица, с очи вперени в техния лидер, излъчващи готовност да го следват навсякъде.

 

IMG_1359.JPG  36568302_2100514540207338_7958492902483558400_n.jpg

 

Попитах ги какво мислят за Ивайло.

„Много мил човек, страхотен.“

„Щедър, амбициозен и луд.“

„За мен е най-добрият.“

„За него няма нищо невъзможно.“

„Искам да бъда като него!“

„Благодаря му за това, което се случва с нас!“

 

През 2017 година Ивайло открива  програмата „Заедно в час“. Споделя мисията им,  че образованието е решаващо за развитието както на отделната личност, така и на цялoто общество и именно качественото образование е един от най-важните фактори за постигане на траен икономически растеж.  Работата  в неправителствения сектор му дава компетентност, знания и самочувствие, че е вдъхновяващ обучител и учител и става част от програмата „Заедно в час“.  Избира позицията възпитател в ОУ “Отец Паисий“  с. Говедаре.

Директорът на училището сподели, че Ивайло е единственият, който идва с усмивка на работа.

 

23519133_494288717621620_4352348577434873174_n.jpg  2.jpg

 

Заедно с доброволците в рамките на 2 години ще работи с деца от ромски произход. Ще им вдъхват надежда и ще ги мотивират  да опитват и да вярват в собствените си възможности. Ще дадат шанс на учениците от малкото населено място да се докоснат до това, което в големия град е по-достъпно.

„Предоставяйки достъп до възможности, вярвам че ще създадем нови младежки работници, лидери и младежи готови да покажат, че независимо откъде идваш и какъв си по произход, можеш да постигнеш повече и да помагаш на България да се възроди като държава, в която си заслужава да останеш и работиш“ – завърши Ивайло нашия разговор с увереността и оптимизма на успешния човек.

 

Маришки истории – проект „Реката“

ПРОЕКТЪТ Е ЧАСТ ОТ ПРОГРАМАТА НА ПЛОВДИВ - ЕВРОПЕЙСКА  СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА 2019


Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход