2020-02-27

Младежки дом – Пазарджик представя три постановки на съвременни теми в Мартенски театрален маратон

 

titles-collage.jpg

 

 

 

 

Спектаклите показват истории пряко рефлектиращи върху живота на тийнейджърите

 

Шестото издание на Мартенски театрален маратон акцентира върху съвременни теми с три диалогични спектакъла за младежката публика.

Събитието се провежда в партньорство с Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни и Областен съвет за наркотични вещества.

 

Кой е виновен? Кой е прав? Като кого бих постъпил аз? Искам ли да чуя истината? Осмелявам ли се да кажа: „Обичам те”? Да не премълчавам за насилието – чуто, видяно, преживяно? Бързам да порасна, а какво харесвам във възрастните?

Въпроси, които си задавате и търсите отговорите. А отговорите са много и различни.

На Голяма сцена в Младежки дом – Пазарджик ще видим моноспектакъла на Ованес Торосян – „Харлем шейк“, документален театър на Университетски театър НБУ „Премълчаното разказано“ и постановката „Истината или се осмеляваш“ на Драматичен театър „Р. Стоянов“ Габрово

 

Мартенски театрален маратон се провежда от 2016 г. През най-театралния месец Младежки дом Пазарджик предоставя сцена на независими и алтернативни актьорски трупи на млади артисти.

Маратонът е стъпка към Младежкия театрален фестивал "Океан от любов", в който участие взимат трупи от цялата страна. Предлага театрални ателиета, конструктивно обсъждане и срещи със съмишленици.

Тази година фестивалът ще се проведе от 10 до 13 април.

ПРОГРАМА

4 МАРТ, сряда

14:30 часа

Голяма зала Младежки дом

HARLEM SHAKE

МОНОСПЕКТАКЪЛ НА ОВАНЕС ТОРОСЯН

 

Седем забавни разказа за хора живеещи в България. Техните възгледи, мечти и принципи. Един проект за изгубената духовност, писменост и култура. Народно творчество без ценности, крив морал и неизвестна посока. #Кой е виновен, има ли такива? #Кой днес пише нашата история? Какво бе в началото, а какво стана? Какво ще е? Отметнат ли е векът? Лош ли е жребият? Защо сме останали и що чиним? Културата ли окарикатурява карикатуриста или народът окарикатурява културата? Черно-бяло. Ден-нощ. Да-Не. Действие- Надежда.

 

Ованес Торосян е нестихващ в търсенията си и в театъра, и в киното, и като актьор, и като режисьор.

Участва в изключително успешните кинопродукции  „ТИЛТ”, „Източни пиеси”, „Аве”, „Аз съм ти”, "Отчуждение" „Съдилището”, “Каръци“.

 ***

18 март, сряда

14:30 часа

Голяма зала, Младежки дом

 

ПРЕМЪЛЧАНОТО РАЗКАЗАНО

documentary fiction

 

В жанр документален театър, спектакълът разказва историите на 4 жени  с различен статус в обществото и семейството. Обединява ги преживяното насилие, което оставя дълбоки и трайни следи във всяка една от тях и след преживяното, Тя никога няма да бъде същата! 

Участват:  Добриела Попова, Диана Спасова, Росица Гевренова  и Яна Грозданова 

Текст, режисура и участие на живо: Възкресия Вихърова

На камерата: Луси Узунова

 

След спектакъла сесия по ПЛЕЙБЕК театър  с водещ Антоанета Петрова  въвлича артисти и публика обединени от темата за НЕнасилие в разговор „СПОДЕЛИ , ЗА ДА РАЗКАЖА“.

 

Университетски театър на Нов български университет

 ***

25 март, сряда

14:30 часа

Голяма зала, Младежки дом

 

ИСТИНАТА ИЛИ СЕ ОСМЕЛЯВАШ

от Щефан Лак

Превод: Владко Мурдаров

Режисьор: Васил Дуев

Сценография и костюми: Даниела Николчова

Хореография: Филип Миланов, Валери Миленков

Участват: Адриана Димова, Ангел Калев, Живко Гущеров

 

Постановката на ДТ „Рачо Стоянов”- Габрово

 

Осмелявате ли се да чуете истината? В пиесата си младия австрийски драматург Щефан Лак  закачливо повдига темата за „първия път“ в любовта - за копнежите и страховете на младите хора, за двубоя между половете, за смелостта да противостоиш на стереотипите и за първите избори в живота.

 

„Истината или се осмеляваш“  ще свали свенливостта и притеснението от темата, за да Ви покажат нейната универсалност. Стремежите и копнежите, страховете от първия любовен акт не са нито само австрийски, нито само български. Те са напълно естествени за всички.

Смехът Ви е гарантиран, а след представлението блусът ще бъде неизбежен.

/Публиката е разделена на две – от едната страна сядат момичетата, а от другата момчетата/

 

 

 

Фейсбук събитие: Мартенски театрален маратон

 

 

###

 

Контакти:

Младежки дом

Гр. Пазарджик

Имейл: mdom_pz@abv.bg

Facebook: https://www.facebook.com/Mladejkidom/

034/444426; 0879605620 – Инна Церовска

http://www.mdompazardjik.com/

 

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход