2017-02-24

Мартенски театрален маратон

 

martenski teatralen maraton.jpg

 

Посвещаваме месец март на театъра.

 

За втора година решихме да покажем на пазарджишката публика млади театрали и техните представления.

Всяка седмица от месеца ще гледаме по един спектакъл – поети ще се изправят срещу актьори в експериментален дуел, първият двуезичен спектакъл на ромска тематика, разказ на Чехов по действителен случай и експериментален проект по разкази на Етгар Керет.

 

1 март, 19:00 ч. Поети срещу актьори


A3348A5351CDA93A2B4CFD917193097B4A78A4A33EBEC5F375pimgpsh_fullsize_distr.jpg

 

„Актьори срещу поети“ е първият досега дуел между две от важните гилдии в изкуството. Нагледно и по интересен, забавен, провокативен и винаги различен начин са показани приликите и разликите между авторското четене на поезия и актьорското изпълнение на научена като монолог съвременна мерена реч. Публиката има ключово значение, защото именно тя решава изхода от своеобразната словесна схватка. Още с влизането си в залата и със сядането си, зрителите са приканени да вземат в ръце поезия. Всеки ще бъде посрещнат със стихотворение на български или чуждестранен поет, което ще го чака на мястото му. От началото до края публиката ще участва и по други начини, които всеки път са неочаквани. Това прави от „Актьори срещу поети“ събитие, в което интимното и любопитното се преплитат. Водещ на „смъртоносната“ литературна битка е пеещото конферансие Лилия Гелева.

 

9 март, 19:00 ч. Цигански колела

 


gallery_53140.jpg

„Цигански колела“ е първият двуезичен спектакъл на ромска тематика, написан специално за младата актриса от ромски произход Наталия Цекова. Текстът е базиран на автентични истории на роми и фрагменти от техните фолклорни легенди, като представя ежедневната им борба за оцеляване в съвременна Европа през призмата на собствените им истории, култура и традиции. Автори: Здрава Каменова, Калин Ангелов; Режисьор: Калин Ангелов; Художник: Ирина Василева

 

 

15 март, 19:00 ч. Лекомислената

 

DSC_1650-1024x682.jpg

 

По разказ на А.П.Чехов; Режисьор: Станислав Станев; Художник: Теодора Лазарова

Моноспектакъл на Ивелина Колева

Общество, семейство, изкуство, лудост, изневяра, мечти, илюзии, реалност, равносметка, болка, любов… За какво си мислим, че живеем и дали само срещата със смъртта ни показва правилния път?

„Лекомислената“ е един разказ на А. П. Чехов, написан по действителен случай. С публикуването му в Москва избухва скандал, който води след себе си редица сътресения в обществения и културен живот на столицата. По този начин младият тогава писател променя из основи по-нататъшната съдба на реално съществуваща личност, прототип на главната героиня.

 

22 март, 19:00 ч. Bio.Ego.Organic

 


27eb089004f33df1141422afcdeac2e7.jpg

Експериментален проект върху документални текстове, авторски видеа и няколко разказа на Етгар Керет. Изследване, в центъра на което стои съвременният човек. Как да бъдем една по-добра версия на себе си? Какво движи човека днес? Избор ли е да бъдеш щастлив? Защо във време, в което изобилстват разкрити тайни за щастие, човекът е нещастлив? Не лекуваме ли симптомите, а не първопричината? Опит за изследване на взаимодействието между това, което е Човека и това, което му се иска да бъде. Нуждата от отъждествяване, родена от страха „да те няма“. Колко коства да бъдеш честен със себе си? И ако успееш, дали това не би помогнало на някой друг?

Актьори, които решават да се изправят редом до нас в конфликта човек-свят. Те свалят театралната си роля и плътна маска, стоят честно пред нас като себе си, не се правят, че не ни забелязват в залата, а ни виждат ясно и ни превръщат в част от цялото на това изживяване и на проблема, за да го усетим плътно, силно и терапевтично и да излезем като нови от залата.

Сайта се поддържа чрез WebBuilder
Вход